Nieuws

14-05-2018

Ultimatum Rijk cao verlopen, acties volgen!

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is niet tegemoetgekomen aan de looneis van de vakbonden inzake een nieuwe cao Rijk. Ze heeft geen 3,5% loonsverhoging over voor haar eigen ambtenaren. De bonden hadden haar twee weken geleden daartoe opgeroepen in hun ultimatum. In haar reactie schrijft de minister dat ‘er een gat zit tussen de financiële mogelijkheden en de eisen die worden gesteld’. Ze doet nog steeds geen enkel bod.

Minachting voor eigen personeel

‘Dit is een minachting voor het eigen personeel’, stellen alle onderhandelaren van de gezamenlijke bonden. ‘We zijn al sinds december in onderhandeling. Al die tijd heeft de werkgever niks op tafel gelegd. Het kabinet roept andere werkgevers op tot loonsverhoging, maar geeft zelf niet thuis. Na bijna een half jaar praten wordt er nog steeds geen bod gedaan.’

Acties volgen

Nu het ultimatum is verlopen, volgen er acties. Er zijn al veel gezamenlijke actiecomités gevormd. De eerste actievergadering wordt deze week al gehouden bij de Inspectie SZW. Ook staan er werkonderbrekingen gepland bij de Belastingdienst en de douane. Andere diensten, zoals de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), volgen later met stiptheidsacties.

 

26-04-2018

Acties onvermijdelijk bij rijksambtenaren

Minister Ollongren weigert nog steeds een  loonbod te doen. De vakbonden bij de rijksoverheid hebben daarom vandaag een ultimatum gesteld. Dit ultimatum is per brief aan de minister medegedeeld.

Al sinds februari blijft een loonbod uit. Hoewel het kabinet heeft opgeroepen tot een loonsverhoging, geldt dit blijkbaar niet voor rijksambtenaren. In het ultimatum stellen de bonden dat de minister voor 14 mei tegemoet moet komen aan de eis voor een loonsverhoging van 3,5% met een bodem van €1000,-.

Als de minister weigert volgen er acties.

Lees hier de ultimatumbrief.

 


09-04-2018

Nieuwsbericht kaderbijeenkomst Rijk

Het geduld is op!

Op 9 april jl. waren de kaderleden van de gezamenlijke bonden bij elkaar op een zeer goed bezochte actievergadering. Na jaren van nullijn en een “tussen-cao” hoopten de CAO onderhandelaars snel een goede CAO af te kunnen sluiten. Helaas heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, ons tot nu toe geen zicht geboden op een loonstijging die ook maar in de buurt komt van onze looneis van 3,5%. Sterker nog, ze wil nog steeds geen loonbod doen.

De reactie hierop van onze kaderleden was glashelder: het geduld is helemaal op.

Dus gaan we actievoeren als minister Ollongren niet heel snel met een goed loonbod komt. En als het aan de kaderleden ligt pakken we zo snel mogelijk door naar hardere acties.

We geven minister Ollongren daarom nog één kans om de onderhandelingen te hervatten met een goed loonbod. Pakt ze die kans niet, dan is de tijd van flyers en video’s voorbij en gaan we hardere acties organiseren.

In de tussentijd gaan we leden en niet-leden voorbereiden op acties.

Help mee door het filmpje door te sturen en te delen via social media en de flyer uit te delen. Zie hiervoor de downloadpagina op deze site. Je vindt hier ook een emailhandtekening die je kunt gebruiken in jouw email.